EPTE

EPTE : percutane elektrolysis

Als eerste centrum in België passen wij deze nieuwe, innovatieve behandelmethode voor langdurige, slecht herstellende peesklachten toe. Chronische kniepeesklachten, achillespeesklachten, tenniselleboogklachten, hielspoorklachten en schouderpeesklachten kunnen hiermee goed behandeld worden. EPTE therapie is ontwikkeld in Spanje (vandaar de afkorting Electrólisis Percutánea TErapéutica) en wordt veelvuldig en succesvol toegepast bij matig en slecht herstellende peesletsels (overbelastingsletsels, sportletsels). De EPTE behandeling is bedoeld om de vicieuze cirkel van pijn te doorbreken en wordt altijd ondersteund met een gericht trainingsprogramma om de pezen terug sterker, gezonder en beter belastbaar te maken.

 • Hoe ?

Er wordt op het behandelgebied contactgel aangebracht. Met behulp van echografie kan nauwkeurig de juiste, aangetaste zone in de pees in beeld gebracht worden. De gezonde delen van de pees worden hierdoor niet aangetast. Een zeer dunne dry-needling naald wordt, na ontsmetting, ingebracht op de plaats van de beschadigde pees. Vervolgens wordt, via de dunne naald een hele lichte elektrische stroom toegediend via het EPTE apparaat gedurende 1-2 minuten. Samen met een specifieke beweging door de naald zelf, veroorzaakt dit ‘lichaamseigen’ chemische en fysiologische veranderingen in de pees. Dankzij deze gecontroleerde reactie en een bijkomend trainingsprogramma herstelt de structuur van de pees (terug gezonde en trekvaste peesvezels) waardoor ze terug meer belasting aankan. Het aanprikken van de pees kan licht gevoelig zijn. De behandeling zelf (de elektrische stroom) wrodt meestal niet als pijnlijk ervaren, soms is het kortdurend ‘oncomfortabel’. De dag zelf kan de pees licht gevoelig zijn zonder echte pijn. Er worden steeds 4 behandelsessies voorzien, met +/- 1 week interval. Een behandelsessie duurt in totaal ongeveer 20 minuten. 4-6 weken na de start van de behandeling wordt er een significante pijnverlichting verwacht. Bij gedeeltelijk resultaat worden nadien soms nog 2-3 extra sessies voorzien.

 • Wanneer ?

Peesklachten die reeds langdurig aanwezig zijn en voorlopig onvoldoende verbeteren onder inname ontstekingsremmers, relatieve rust, oefentherapie, shockwave therapie (ESWT), infiltraties met corticosteroïden/PRP, … EPTE is een nieuwe behandeling waarvoor meer en meer wetenschappelijke evidentie bestaat. Tot op heden bestaat er voldoende bewijs om volgende peesproblemen te behandelen :

 1. Tenniselleboogklachten
 2. Schouderpeesklachten
 3. Hielspoorklachten
 4. Kniepeesklachten
 5. Achillespeesklachten

 

 • Voordelen ?
  • Veilige behandeling
  • Nagenoeg pijnvrij, geen rust noodzakelijk
  • Kortdurende behandeling (1-2 minuten)
  • Nauwkeuringe behandeling onder echografische controle

 

 • Praktisch ?

U krijgt 4 afspraken bij de arts fysische geneeskunde/sportarts, bij voorkeur 4 opeenvolgende weken met 1 week interval. De consultatie duurt +/- 20 minuten, de behandeling zelf een 2-tal minuten. Na de behandeling is er geen napijn en kan zelf met de auto gereden worden.

 • Kostprijs ?

Kostprijs per sessie bedraagt 75€ : een consultatie bij de fysisch geneesheer/sportarts, een echografie en 10€ supplement voor de EPTE behandeling zelf : 75€ per sessie in totaal waarvan U per sessie 37,87€ terugkrijgt via het ziekenfonds (OMNIO 49,35€). Er is per sessie 37,13€ ten laste van de patiënt (OMNIO 25,65€).

Informatiebrochure EPTE