Revalidatie na een NAH

Als er in de loop van je leven schade aan je hersenen ontstaat, dan heet dat niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Deze schade kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeersongeluk (traumatisch), beroerte of tumor (niet-traumatisch).

We beogen samen met u twee belangrijke doelstellingen:

Het leren om zo zelfstandig mogelijk te functioneren

Het leren om te gaan met de beperkingen ten gevolge van een aandoening, ziekte of een operatie

Om uw revalidatieproces zo vlot mogelijk te laten verlopen, kunt u rekenen op een multidisciplinair team. Dit bestaat uit kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, artsen, psychologen, sociale werkers, …. 

Kinesitherapie

 

De kinesitherapeut zal zich vooral richten op het trainen van spierkracht, beweeglijkheid, coördinatie en evenwicht, met als doel functionele taken zoals grijpen, opstaan en stappen terug aan te leren. Zo nodig kan een tijdelijk of definitief gebruik van een hulpmiddel overwogen worden. We denken hierbij bijvoorbeeld aan een loophulpmiddel of een voetheffer.

In ons centrum werken we met hoog technologische revalidatie apparatuur. Zo streven we naar uitdagende, kwaliteitsvolle en up-to-date therapie voor u. Met toestellen zoals de Lokomat, de Zero-G en de C-mill kunnen de therapeuten u maximaal begeleiden in de gangrevalidatie.

Ergotherapie

 

De ergotherapeut legt de focus op het zo zelfstandig mogelijk functioneren in het dagelijkse leven. De klemtoon ligt dus vooral op:

  • Trainen van een maximale zelfredzaamheid met betrekking tot persoonlijke verzorging, hygiëne en functionele training in functie van uitvoeren van huishoudelijke activiteiten
  • oefenen van transfers zoals in en uit bed komen, in en uit zetel, …
  • revalidatie van onderste en bovenste ledematen
  • cognitieve revalidatie: het oefenen van concentratie, geheugen, aandacht en probleemoplossend denken
  • informatie over hulpmiddelen en correct gebruik ervan
  • advies over mogelijke aanpassingen thuis en indien mogelijk opstarten van een VAPH-dossier (Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap)
  • advies en begeleiding i.v.m. rijgeschiktheid (CARA)
  • advies en begeleiding voor werkhervatting, hobby’s,...

Logopedie

 

De logopedist begeleidt de mensen die getroffen zijn door spraak-, taal- of slikstoornissen. De logopedische oefeningen richten zich op trainen van aangezichtsmotoriek, het oefenen van spraak, het begrijpen en gebruiken van de taal en op het veilig leren slikken met de begeleiding tijdens het eten en drinken.